Top 200 Questions and Answers for Building Materials – Civil Part-3

This is the civil engineering questions and answers section on “Building Materials” with explanation for various interview, competitive examination and.. Construction Materials MCQ Questions & Answers | Civil Engineering … A good building stone should not absorb water more than.

Top 200 Questions and Answers for Building Materials – Civil Part-3

101. In brick masonry the bond produced by laying alternate headers and stretchers in each course is known as
a) English bond
b) double flemish bond
c) zigzag bond
d) single flemish bond
Ans: b

102. The stretcher bond in brick masonry can be used only when the thickness of wall is
a) 90 mm
b) 180 mm
c) 190 mm
d) 280 mm
Ans: a

103. The pressure acting on the stones in stone masonry construction should be
a) along the direction of bedding planes
b) at 45° to the direction of bedding planes
c) at 60° to the direction of bedding planes
d) perpendicular to the direction of bedding planes
Ans: d

104. Which of the following should be used for hearting of thicker walls ?
a) headers
b) stretchers
c) brick bats
d) queen closer
Ans: a

105. A queen closer is a
a) brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
b) brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
c) brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
d) brick with half the width at one end and full width at the other
Ans: c

Top 200 Questions and Answers for Building Materials

106. Minimum thickness of wall where single flemish bond can be used is
a) half brick thick
b) one brick thick
c) one and a half bricks thick
d) two bricks thick
Ans: c

107. The most important tool in brick laying for lifting and spreading mortar and for forming joints is
a) trowel
b) square
c) bolster
d) scutch
Ans: a

108. Expansion Joints in masonry walls are provided in wall lengths usater than
a) 10 m
b) 20 m
c) 30 m
d) 40 m
Ans: d

109. The type of bond provided in brick masonry for carrying heavy loads is
a) single flemish bond
b) double flemish bond
c) English bond
d) zigzag bond
Ans: c

110. A mortar joint in masonry which is normal to the face of wall is known as
a) bed joint
b) wall joint
c) cross joint
d) bonded joint
Ans: c

111. The slenderness ratio for masonry walls should not be more than
a) 10
by 20
c) 30
d) 40
Ans: b

112. The proportions of lime and sand in the mortar normally used in brick construction are
a) 1:2
b) 1:4
c) 1:6
d) 1:8
Ans: a

113. Number of vertical joints in a stretcher course is x times the number of joints in the header course, where x is equal to
a) 1/2
b) 1
c) 2
d) 1/4
Ans: a

114. As compared to stretcher course, the thickness of joints in header course should be
a) less
b) more
c) equal
d) equal or more
Ans: a

115. As compared to English bond, double flemish bond is
a) stronger
b) more compact
c) costly
d) none of the above
Ans: b

116. Single flemish bond consists of
a) double flemish bond facing and Eng-lish bond backing in each course
b) English bond facing and double flemish bond backing in each course
c) stretcher bond facing and double flemish bond backing in each course
d) double flemish bond facing and header bond backing in each course
Ans: a

117. The differential settlement in case of foundations on sandv soils should not exceed
a) 25 mm
b) 40 mm
c) 65 mm
d) 100 mm
Ans: a

118. In case of foundations on black cotton soils, the most suitable method to increase the bearing capacity of soils is to
a) increase the depth of foundation
b) drain the soil
c) compact the soil
d) replace the poor soil
Ans: d

119. The type of footing which is used to transmit heavy loads through steel columns is
a) raft foundation
b) grillage foundation
c) well foundation
d) isolated footing
Ans: b

120. The maximum total settlement for isolated foundations on clayey soils should be limited to
a) 25 mm
b) 40 mm
c) 65 mm
d) 100 mm
Ans: c

121. The type of pile which is driven at an inclination to resist inclined forces is known as
a) friction pile
b) sheet pile
c) batter pile
d) anchor pile
Ans: c

122. The minimum depth of foundation in clayey soils is
a) 0.5 m
b) 0.7 m
c) 0.9 m
d) 1.2 m
Ans: c

123. The maximum total settlement for raft foundation on clayey soils should be limited to
a) 25 mm
b) 25 to 40 mm
c) 40 to 65 mm
d) 65 to 100 mm
Ans: d

124. The bearing capacity of a water logged soil can be improved by
a) compacting the soil
b) draining the soil
c) increasing the depth of foundation
d) grouting
Ans: b

125. The type of flooring suitable for use in churches, theatres, public libraries and other places where noiseless floor covering is desired is
a) cork flooring
b) glass flooring
c) wooden flooring
d) linoleum flooring
Ans: a

126. The vertical distance between the springing line and highest point of the innercurve of an arch is known as
a) intrados
b) rise
c) spandril
d) extrados
Ans: b

127. Depth or height of the arch is the
a) perpendicular distance between intra-dos and extrados
b) vertical distance between springing line and intrados
c) perpendicular distance between springing line and extrados
d) none of the above
Ans: a

128. The triangular space formed between the extrados and the horizontal line drawn through the crown of an arch is known as
a) haunch
b) spandril
c) voussoirs
d) skewbacks
Ans: b

129. The lintels are preferred to arches because
a) arches require more headroom to span the openings like doors, windows etc.
b) arches require strong abutments to withstand arch thrust
c) arches are difficult in construction
d) all of the above
Ans: d

130. In the construction of arches, sand box method is used for
a) centring
b) actual laying of arch work
c) striking of centring
d) none of the above
Ans: c

131. The type of arch generally constructed over a wooden lintel or over a flat arch for the purpose of carrying the load of the wall above is
a) segmental arch
b) pointed arch
c) relieving arch
d) flat arch
Ans: c

132. The type of joint commonly used at the junction of a principal rafter and tie beam in timber trussess is
a) mortise and tennon joint
b) oblique mortise and tennon joint
c) butt joint
d) mitred joint
Ans: b

133. The type of roof suitable in plains where rainfall is meagre and temperature is high is
a) pitched and sloping roof
b) flat roof
c) shell roof
d) none of the above
Ans: b

134. Pitched and sloping roofs are suitable for
a) coastal regions
b) plain regions
c) covering large areas
d) all of the above
Ans: a

135. The type of roof which slopes in two directions with a break in the slope on each side is known as
a) gable roof
b) hip roof
c) gambrel roof
d) mansard roof
Ans: c

Top 200 Questions and Answers for Building Materials

136. Mansard roof is a roof which slopes in
a) two directions without break in the slope on each side
b) two directions with break in the slope on each side
c) four directions without break in the slope on each side
d) four directions with break in the slope on each side
Ans: d

137. The horizontal timber piece provided at the apex of a roof truss which supports the common rafter is called
a) ridge board
b) hip rafter
c) eaves board
d) valley rafter
Ans: a

138. The lower edge of the pitched roof, from where the rain water of the roof surface drops down, is known as
a) hip
b) gable
c) ridge
d) eaves
Ans: d

139. Higher pitch of the roof
i) results in stronger roof
ii) results in weaker roof
iii) requires more covering material
iv) requires less covering material
The correct answer is
a) (i) and (iii)
b) (i) and (iv)
c) (ii) and (iii)
d) (ii) and (iv)
Ans: a

140. Couple close roof is suitable for maximum span of
a) 2.5 m
b) 3.5 m
c) 4.5 m
d) 5.5 m
Ans: c

141. In a colar beam roof
a) there is no horizontal tie beam
b) there is a horizontal tie at the feet of rafters only
c) there is a horizontal tie at almost the middle of rafters only
d) there are two horizontal ties, one at the feet and other at the middle of the rafters
Ans: c

142. The function of king post in a king post roof truss is
a) to support the frame work of the roof
b) to receive the ends of principal rafter
c) to prevent the walls from spreading outward
d) to prevent the tie beam from sagging at its centre
Ans: d

143. The function of cleats in a roof truss is
a) to support the common rafter
b) to support purlins
c) to prevent the purlins from tilting
d) all of the above
Ans: c

144. The term string is used for
a) the underside of a stair
b) outer projecting edge of a tread
c) a sloping member which supports the steps in a stair
d) a vertical member between two treads
Ans: c

145. The vertical posts placed at the top and bottom ends of a flight supporting the hand rail are known as
a) balusters
b) newal posts
c) balustrades
d) railings
Ans: b

146. The maximum number of steps in a flight should generally be restricted to
a) 10
b) 12
c) 15
d) no limit
Ans: b

147. The number of steps in a flight generally should not be less than
a) 2
b) 3
c) 5
d) no limit
Ans: b

148. Sum of tread and rise must lie between
a) 300 to 350 mm
b) 400 to 450 mm
c) 500 to 550 mm
d) 600 to 650 mm
Ans: b

149. Minimum width of landing should be
a) equal to width of stairs
b) half the width of stairs
c) twice the width of stairs
d) one fourth the width of stairs
Ans: a

150. In any good staircase, the maximum and minimum pitch respectively should be
a) 90° and 0°
b) 75° and 30°
c) 60° and 10°
d) 40° and 25°
Ans: d

You may also like:

Also Read:  Mud and Wooden Flooring used in Construction Advantages and Disadvantages

Leave a Reply