Building Materials Civil – Engineering Questions Answers (Aramco Standard)

1. Gypsum is a
a) mechanically formed sedimentary rock
b) igneous rock
c) chemically precipitated sedimentary rock
d) metamorphic rock
Ans: c

2. Which of the following sedimentary rocks changes into quartzite by metamorphic action ?
a) sand stone
b) lime stone
c) shale
d) gypsum
Ans: a

3. Which of the following represents a metamorphic rock?
i) slate
ii) shale
iii) quartzite
The correct answer is
a) only (iii)
b) both (i) and (iii)
c) both (ii) and (iii)
d) all (i), (ii) and (iii)
Ans: b

4. Quartitze is a
a) silicious rock
b) argillaceous rock
c) calcareous rock
d) aqueous rock
Ans: a

Building Materials – Civil Engineering Questions and Answers

5. Which of the following is a mineral ?
a) basalt
b) granite
c) quartz
d) syenite
Ans: c

6. Slate is formed by metamorphic action on
a) shale
b) lime stone
c) sand stone
d) granite
Ans: a

7. Sandstone is a
i) sedimentary rock
ii) aqueous rock
iii) silicious rock
The correct answer is
a) only (i)
b) both (i) and (ii)
c) both (i) and (iii)
d) all (i), (ii) and (iii)
Ans: d

8. Which of the following is a rock ?
a) quartz
b) mica
c) gypsum
d) none of the above
Ans: c

9. Based on the following rocks and minerals, select the correct statement, quartz, shale, basalt, granite, marble, gypsum, mica
a) basalt and marble are the only metamorphic rocks
b) there is no sedimentary rock
c) granite is the only igneous rock
d) quartz and mica are minerals
Ans: d

10. A heavy stone is suitable for
a) arches
b) rubble masonry
c) roads
d) retaining walls
Ans: d

11. The stone suitable for rubble masonry should be.
a) hard
b) tough
c) heavy
d) light
Ans: a

12. Which of the following metamorphic rocks has the most weather resisting characteristics?
a) marble
b) quartzite
c) slate
d) lime stone
Ans: b

13. A good building stone should not absorb water more than
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
Ans: a

14. Which of the following has more fire resisting characteristics ?
a) marble
b) lime stone
c) compact sand stone
d) granite
Ans: c

15. Jumper is a tool used for
a) testing of stones
b) quarrying of stones
c) dressing of stones
d) none of the above
Ans: b

16. The important test to be conducted on a stone used in docks and harbors is-
a) hardness test
b) work ability test
c) weight test
d) toughness test
Ans: c

17. The predominant constituent which is responsible for strength in granite is
a) quartz
b) feldspar
c) mica
d) none of the above
Ans: a

18. Granite is not suitable for ordinary building purpose because
a) it can not be polished
b) it is not a fire proof material
c) it is costly
d) it has less crushing strength
Ans: c

19. Which of the following stone is best suited for construction of piers and abutments of a railway bridge ?
a) granite
b) sand stone
c) lime stone
d) quartzite
Ans: a

20. The preparation of surface of stone to obtain plain edges or to obtain stones of required size and shape is known as
a) quarrying of stones
b) blasting of stones
c) seasoning of stones
d) dressing of stones
Ans: d

21. Crushing strength of a good building stone should be more than
a) 50 MPa
b) 100 MPa
c) 150 MPa
d) 200 MPa
Ans: b

22. Specific gravity for most of the building stones lies between
a) 1.5 to 2.0
b) 2.0 to 2.5
c) 2.5 to 3.0
d) 3.0 to 3.5
Ans: c

23. Spalling hammer is used for
a) driving wooden headed chisels
b) rough dressing of stones
c) carving of stones
d) breaking small projection of stones
Ans: b

24. Cross cut saw is used for
a) cutting soft stones
b) cutting hard stones
c) cutting large blocks of stones
d) dressing stones
Ans: b

25. Sapwood consists of
a) innermost annular rings around the pith
b) portion of timber between heartwood and cambium layer
c) thin layers below the bark
d) thin fibre which extends from the pith outwards and holds the annular rings together
Ans: b

Building Materials Civil – Engineering Questions Answers (Aramco Standard)

26. Which of the following trees yields hard wood ?
a) deodar
b) chir
c) shishum
d) pine
Ans: c

Building Materials – Civil Engineering Questions and Answers

27. The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are known as
a) heart shakes
b) cupshakes
c) starshakes
d) rindgalls
Ans: c

28. In which of the following pairs both trees yield soft wood?
a) deodar and shishum
b) chir and sal
c) sal and teak
d) chir and deodar
Ans: d

29. Which of the following timbers is suitable for making sports goods ?
a) mulberry
b) mahogany
c) sal
d) deodar
Ans: a

30. Assertion A : Shishum is used for decorative woodwork.
Reason R : Shishum can be polished to an excellent finish.
Select your answer according to the coding system given below :
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans: a

31. The disease of dry rot in timber is caused by
a) lack of ventilation
b) alternate wet and dry conditions
c) complete submergence in water
d) none of the above
Ans: a

32. Plywood has the advantage of’
a) greater tensile strength in longer direction
b) greater tensile strength in shorter direction
c) same tensile strength in all directions
d) none of the above
Ans: c

33. In which of the following directions, the strength of timber is maximum ?
a) parallel to grains
b) 45° to grains
c) perpendicular to grains
d) same in all directions
Ans: a

34. The moisture content in a well seasoned timber is
a) 4% to 6%
b) 10% to 12%
c) 15% to 20%
d) 100%
Ans: b

35. The trunk of tree left after cutting all the branches is known as
a) log
b) batten
c) plank
d) baulk
Ans: a

36. The age of a tree can be known by examining
a) cambium layer
b) annular rings
c) medullary rays
d) heart wood
Ans: b

37. Plywood is made by bonding together thin layers of wood in such a way that the angle between grains of any layer to grains of adjacent layers is
a) 0°
b) 30°
c) 45°
d) 90°
Ans: d

38. The plywood
a) has good strength along the panel only
b) can be spilt in the plane of the panel
c) has greater impact resistance to blows than ordinary wood
d) cannot be bent more easily than ordinary wood of same thickness
Ans: c

39. The practical limit of moisture content achieved in air drying of timber is
a) 5%
b) 15%
c) 25%
d) 35%
Ans: b

40. First class timber has an average life of
a) less than one year
b) 1 to 5 years
c) 5 to 10 years
d) more than 10 years
Ans: d

41. A first class brick when immersed in cold water for 24 hours should not absorb water more than
a) 15%
b) 20%
c) 22%
d) 25%
Ans: b

42. Crushing strength of a first class brick should not be less than
a) 3.5 N/mm2
b) 7.0 N/mm2
c) 10.5 N/mm2
d) 14.0 N/mm2
Ans: c

43. The main function of alumina in brick earth is
a) to impart plasticity
b) to make the brick durable
c) to prevent shrinkage
d) to make the brick impermeable
Ans: a

44. The percentage of alumina in a good brick earth lies between
a) 5 to 10%
b) 20 to 30%
c) 50 to 60%
d) 70 to 80%
Ans: b

45. Excess of alumina in brick earth makes the brick
a) impermeable
b) brittle and weak
c) to lose cohesion
d) to crack and warp on drying
Ans: d

46. The nominal size of the modular brick is
a) 190 mm x 90mmx 80 mm
b) 190 mm x 190 mm x 90 mm
c) 200 mm x 100 mm x 100 mm
d) 200 mm x 200 mm x 100 mm
Ans: c

47. Percentage of silica in a good brick earth lies between
a) 5 to 10%
b) 20 to 30%
c) 50 to 60%
d) 70 to 80%
Ans: c

48. Excess of silica in brick earth results in
a) cracking and warping of bricks
b) loss of cohesion
c) enhancing the impermeability of bricks
d) none of the above
Ans: b

49. Which of the following ingredients of the brick earth enables the brick to retain its shape ?
a) alumina
b) silica
c) iron
d) magnesia
Ans: b

50. Which of the following pairs gives a correct combination of the useful and harmful constituents respectively of a good brick earth ?
a) lime stone and alumina
b) silica and alkalies
c) alumina and iron
d) alkalies and magnesium
Ans: b

You may also like:

Also Read:  STP - full form in Civil Engineering

Leave a Reply