Design of Steel Structures Civil Questions and Answer Part-1

1. The heaviest I-section for same depth is
a) ISMB
b) ISLB
c) ISHB
d) ISWB
Ans: c

2. Bending compressive and tensile stresses respectively are calculated based on
a) net area and gross area
b) gross area and net area
c) net area in both cases
d) gross area in both cases
Ans: b

3. If the thickness of thinnest outside plate is 10 mm, then the maximum pitch of rivets in tension will be taken as
a) 120 mm
b) 160 mm
c) 200 mm
d) 300 mm
Ans: b

4. In a gusseted base, when the end of the column is machined for complete bearing on the base plate, then the axial load is assumed to be transferred to base plate
a) fully by direct bearing
b) fully through fastenings
c) 50% by direct bearing and 50% through fastenings
d) 75% by direct bearing and 25% through fastenings
Ans: c

5. When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the rivets are subjected to
a) only shear stresses
b) only tensile stresses
c) both (a) and (b)
d) none of the above
Ans: a

Design of Steel Structures Civil Engineering

6. When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the most heavily loaded rivet will be the one which
a) is at the maximum distance from CG of the rivet group
b) is at the minimum distance from CG of the rivet group
c) gives the maximum angle between the two forces Fa and Fm
d) gives the minimum angle between the two forces Fa and Fm
where, Fa is the load shared by each rivet due to axial load and Fm is the shearing load due to moment in any rivet.
Ans: d

7. Which of the following types of riveted joint is free from bending stresses ?
a) lap joint
b) butt joint with single cover plate
c) butt joint with double cover plates
d) none of the above
Ans: c

8. The difference between gross diameter and nominal diameter for the rivets up to 25 mm diameter is
a) 1.0 mm
b) 1.5 mm
c) 2.0 mm
d) 2.5 mm
Ans: b

9. As compared to field rivets, the shop rivets are
a) stronger
b) weaker
c) equally strong
d) any of the above
Ans: a

10. If the thickness of plate to be connected by a rivet is 16 mm, then suitable size of rivet as per Unwin’s formula will be
a) 16 mm
b) 20 mm
c) 24 mm
d) 27 mm
Ans: c

11. By providing sufficient edge distance, which of the following failures of riveted joint can be avoided ?
a) tension failure of the plate
b) shear failure of the rivet
c) shear failure of the plate
d) crushing failure of the rivet
Ans: c

12. Minimum pitch of the rivets shall not be less than
a) 1.5 d
b) 2.0 d
c) 2.5 d
d) 3.0 d
where d is gross diameter of rivet
Ans: c

13. Efficiency of a riveted joint, having the minimum pitch as per IS : 800, is
a) 40%
b) 50%
c) 60%
d) 70%
Ans: c

14. Select the correct statement
a) Material cost of a rivet is higher than that of a bolt.
b) Tensile strength of a bolt is lesser than that of a rivet.
c) Bolts are used as a temporary fastenings whereas rivets are used as permanent fastenings.
d) Riveting is less noisy than bolting.
Ans: c

15. Bolts are most suitable to carry
a) shear
b) bending
c) axial tension
d) shear and bending
Ans: c

16. Diameter of a bolt hole is usually taken as
a) gross diameter of bolt
b) nominal diameter + 1.5 mm
c) nominal diameter + 2.0 mm
d) nominal diameter of bolt
Ans: b

17. When the bolts are subjected to reversal of stresses, the most suitable type of bolt is
a) black bolt
b) ordinary unfinished bolt
c) turned and fitted bolt
d) high strength bolt
Ans: d

18. In the cross-section of a weld, throat is the
a) minimum dimension
b) average dimension
c) maximum dimension
d) none of the above
Ans: a

19. The effective length of a fillet weld should not be less than
a) two times the weld size
b) four times the weld size
c) six times the weld size
d) weld size
Ans: b

20. For a standard 45° fillet, the ratio of size of fillet to throat thickness is
a) 1:1
b) 1 : V2
c) V2 : 1
d) 2: 1
Ans: c

21. A butt weld is specified by
a) effective throat thickness
b) plate thickness
c) size of weld
d) penetration thickness
Ans: a

22. The actual thickness of butt weld as compared to the thickness of plate is usually
a) more
b) less
c) equal
d) none of the above
Ans: a

Design of Steel Structures Civil Engineering

23. According to IS Specifications, the maximum pitch of rivets in compression is
a) lesser of 200 mm and 12 t
b) lesser of 200 mm and 161
c) lesser of 300 mm and 32 t
d) lesser of 3 00 mm and 24 t
where t is thickness of thinnest outside plate or angle
Ans: a

24. A circular column section is generally not used in actual practice because
a) it is uneconomical
b) it cannot carry the load safely
c) it is difficult to connect beams to the round sections
d) all of the above
Ans: c

25. The slenderness ratio of a column supported throughout its length by a masonry wall is
a) zero
b) 10
c) 100
d) infinity
Ans: a

26. According to IS Specifications, the effective length of a column effectively held in position at both ends and restrained in direction at one end is taken as
a) 0.67 L
b) 0.8 L
c) L
d) 1.5 L
Ans: b

27. The effective length of a battened strut effectively held in position at both ends but not restrained in direction is taken as
a) 1.8 L
b) L
c) 1.1 L
d) 1.5 L
Ans: c

28. The maximum slenderness ratio of a compression member carrying both dead and superimposed load is
a) 180
b) 200
c) 250
d) 350
Ans: a

29. The maximum slenderness ratio of a steel column, the design of which is governed by wind or seismic forces is
a) 150
b) 180
c) 250
d) 350
Ans: c

30. According to IS:800, in the Merchant Rankine formula the value of imperfection index (n) is
a) 1.0
b) 1.4
c) 1.8
d) 2.0
Ans: b

31. The best arrangement to provide unified behaviour in built up steel columns is by
a) lacing
b) battening
c) tie plates
d) perforated cover plates
Ans: a

32. If the 20 mm rivets are used in lacing bars, then the minimum width of lacing bar should be
a) 40mm
b) 60mm
c) 80mm
d) 100mm
Ans: b

33. The use of tie plates in laced columns is
a) prohibited
b) not prohibited
c) permitted at start and end of lacing system only
d) permitted between two parts of the lacing
Ans: c

34. Lacing bars in a steel column should be designed to resist
a) bending moment due to 2.5% of the column load
b) shear force due to 2.5% of the column load
c) 2.5% of the column load
d) both (a) and (b)
Ans: b

35. Angle of inclination of the lacing bar with the longitudinal axis of the column should preferably be between
a) 10° to 30°
b) 30° to 40°
c) 40° to 70°
d) 90°
Ans: c

36. Battening is preferable when the
i) column carries axial load only
ii) space between the two main components is not very large
iii) column is eccentrically loaded The correct answer is
a) only (i)
b) only (iii)
c) (i) and (ii)
d) (ii) and (iii)
Ans: c

37. The effective length of a battened column is increased by
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
Ans: b

38. The overlap of batten plates with the main members in welded connections should be more than
a) 3t
b) 4t
c) 6t
d) 8t
where t = thickness of the batten plate
Ans: b

39. The slenderness ratio of lacing bars should not exceed
a) 100
b) 120
c) 145
d) 180
Ans: c

40. Economical depth of a plate girder corresponds to
a) minimum weight
b) minimum depth
c) maximum weight
d) minimum thickness of web
Ans: a

You may also like:

Also Read:  Engineering Economics Questions & Answer Part-3

Leave a Reply