Friday, September 23, 2022
HomeInstrumentation QuestionsINSTRUMENTATION QUESTIONAIRE: QAQC CBT ARAMCO

INSTRUMENTATION QUESTIONAIRE: QAQC CBT ARAMCO

 INSTRUMENTATION QUESTIONAIRE:


1. Design and Selection of Process Control & Instrumentation System should include: Suitability,

Reliability, Quality, Accuracy, and Repeatability.

a) True

b) False

c) None

2. Sour Gas can be used in lieu of Instrument Air.

a) True

b) False

c) None

3. Accepted Field Signals are:

a) 3 – 15 psi, 4 – 20 mA, Hart & any Vendor Protocol.

b) 0 – 12 psi, 0 – 16 mA, 0 – 5V.

c) 0 – 30 psi, 0 – 20 mA, Hart.

4. Instrument & Control system (outdoor, unsheltered) shall be rated for operation for Outdoor

Temperature of:

a) 10 deg. C – 35 deg. C.

b) 0 deg. C – 30 deg. C

c) 0 deg. C – 55 deg. C

d) 10 deg. C – 55 deg. C

e) 0 deg. C – 65 deg. C

5. Downstream edge of orifice shall be Square & Sharp so they will not show a Beam of Light when

checked with an Orifice Edge Gauge.

a) True

b) False

c) None

6. Orifice Bore BETA is ratio of pipe ID and pipe OD.

a) True

b) False

c) None.

7. At what temperature is Degree Centigrade = Degree Fahrenheit

a) 32

b) 0

c) –40

d) 40

8. For temperature compensation in flow measurement with orifice, Thermowell shall be located

not less than 2 and no more than 30 pipe dia. downstream.

a) True

b) False

c) None.

9. Vane Type Flow Switches are preferred over Differential Pressure Type.

d) True

e) False

f) None.

10. Straightening Vanes are preferred over straight run piping in flow metering.

a) True

b) False

c) None

11. Rangeabilility of 10:1 is major requirement in flow measurement. Which of the following

method will be most appropriate:

a) Orifice

b) Positive Displacement

c) Turbine Meter

d) Variable Area

12. Flowmeter installation shall comply with:

a) API RPI 551

b) API RPI 531

c) API RPI 351

d) AMSI Sec. IV

13. Reflex Level Gauge is used for Interface Level application.

a) True

b) False

c) None

14. Transparent Level Gauges are used for: Acid, Caustic, Dirty, Dark Color liquid.

a) True

b) False

c) None

15. Gauge Cocks shall not be provided on gauges installed in light clean Hydrocarbons.

a) True

b) False

c) None

16. Displacement type instruments may be used for level range upto and including:

a) 1800 mm

b) 1830 mm

c) 1500 mm

d) 2200 mm

17. Differential pressure type instruments are no preferred for liquid – liquid interface

measurement.

a) True

b) False

c) None

18. Capacitance type level instruments shall be used in liquid that contain entrained gas.

a) True

b) False

c) None

19. Natural frequency & Wake frequency calculation shall not be performed on each thermowell, if

calculated Wake frequency is not equal to or not greater than 80% of thermowell natural frequency.

a) True

b) False

c) None

20. Non‐grounded Thermocouples are preferred due to quick response.

a) True

b) False

c) None

21. For grounded Thermocouples extension wire shield drain wire shall be grounded at

Thermocouple head.

a) True

b) False

c) None

22. For ungrounded Thermocouple (T/C), extension wire shield drain wire shall be grounded at

receiver instrument end to the instrument circuit ground.

a) True

b) False

c) None

23. Resistance Temperature Detector (RTD) shall be used when greater accuracy is not required.

a) True

b) False

c) None

24. For temperature measurement requiring maximum accuracy, following shall be used:

a) T/C

b) RTD – 2 wire

c) RTD – 3 wire

d) RTD – 4 wire

e) Filled System Instrument

f) Bi‐Metallic Instrument

25. PSIG – Atmos. Press. = PSIA

a) True

b) False

c) None

26. Range of Transmitter is 20 to 100. It is called:

a) Elevated range

b) Suppressed range

c) Elevated zero range

27. For viscous liquid, following orifice shall be used:

a) Concentric

b) Segmental

c) Eccentric

d) Quadrant Edge

28. Which Flowmeter is used for No Pressure Loss:

a) Orifice

b) Magnetic flowmeter

c) Rotameter

d) Positive displacement meter

29. CV of Control Valve is number of Gallons of water. A control valve pass through control valve

with 5 PSIG pressure drop:

a) True

b) False

c) None

30. Shield grounding is done at both ends of cable for analog signals.

a) True

b) False

c) None


CORRECT ANSWERS:

1 (a); 2 (b); 3 (a); 4 (e); 5 (b); 6 (b); 7 (c); 8 (b); 9 (b); 10 (b); 11 (c); 12 (a); 13 (b); 14 (a); 15 (b); 16 (c); 17

(b); 18 (b); 19 (a); 20 (b); 21 (a); 22 (a); 23 (b); 24 (d); 25 (b); 26 (b); 27 (d); 28 (b); 29 (b); 30 (b).

Also Read :

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Categories