Thursday, August 11, 2022
HomeQ & AElectrical QuestionsPart-03 Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers Free New Updated

Part-03 Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers Free New Updated

Part-03 Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers  Free New Updated

QA/QC ELECTRICAL QUESTIONS & ANSWERS

71) Electrical Metallic Tubing (EMT) is acceptable only in non‐hazardous indoor locations. (TRUE or FALSE)  

Answer:

TRUE 

72) Minimum individual rung load capacity for aluminum and galvanized carbon steel cable tray

Answer:

90kg 

73) Process piping can be used to support cable trays. (TRUE or FALSE)  

Answer:

FALSE

74) Cable tray splicing plates shall not be located over supports and shall be located between ___________  

Answer:

Supports and quarter points 

75) What article in the NEC that states grounding?  

Answer:

Article 250 

76) Minimum grounding conductor size for substation grid.  

Answer:

70mm² 

77) In Electrical Area of Classification, what are the locations that are classified?

Answer:

Class I, Zone 0; Class I, Zone 1; Class I, Zone 2 

78) Minimum ampere rating for switchboards.

Answer:

2000A

79) Hi‐pot test voltage of 15K(12/20KV).  

Answer:

64 KV 

80) Minimum duration of emergency lighting in the event of normal power failure. 

Answer:

1.5 hours 

81) Illuminance level of Battery Room, Switchgear Room, Substation (indoor and outdoor).

Answer:

Bat. Room=300Lux; Switchgear=300; Substation (in)=50; Substation(out)=20 

82) Minimum vertical clearance between cable trays

Answer:

200mm

83) Maximum temperature of battery room.  

Answer:

25°C 

84) For current limiting reactors, the short time rating for fault limiting reactors shall be _

Answer:

3 seconds

85) For aluminum cable trays, maximum spacing between expansion joints that allow a 25mm movement  

Answer:

20m

86) Minimum creepage distance to ground in each phase for 13.8KV outdoor terminations.

Answer:

552mm

87) Minimum depth of burial for Duct Bank for 600V to 35KV under roads. 

Answer:

610mm

88) Minimum spare allowance for duct banks.

Answer:

0.2

89) Minimum separation between power cable operating at 1000V or above, upt to 34.5KV and parallel or crossing power or control cable operating at less than 1000V. 

Answer:

300mm

90) Min. working clearance on all sides for onshore, outdoor installation pad mounted electrical equipment.  

Answer:

2 meters 

91) Minimum unobstructed horizontal spacing for front, back and sides of switchgear.  

Answer:

Front = 2 meters; Back and Sides = 1 meter 

92) Winding type for power and distribution transformer.  

Answer:

Two‐Winding 

93) When transformer operated in parallel, the total circulating current shall not exceed ____ of the rated current of the lowest KVA rated transformer.  

Answer:

0.1

94) What is the meaning of SAMSS?  

Answer:

Saudi Aramco Material System Specification 

95) What is the meaning of SAITP?  

Answer:

Saudi Aramco Inspection and Test Plan 

96) What is the meaning of SAES?   

Answer:

Saudi Aramco Engineering Standards 

97) Permitted maximum extension above ground for PVC stub‐ups without attaching to equipment  

Answer:

  150mm 

98) PVC conduits shall not be extended above grade in industrial facilities. If above grade extensions of buried PVC conduits are necessary, a transition shall be made aboveground ( TRUE or FALSE)

Answer:

FALSE? 

99) Bell end fittings or protective bushings shall not be provided on each duct where it terminates.(TRUE or FALSE)  

Answer:

FALSE? 

100) For duct banks, the spacers shall provide a minimum conduit separation of ____ for 2 inch conduits and larger  

Answer:

50mm 

More Questions :

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Categories

close