Top 15+ Electrical Machines Interview Questions and Answers “Armature Windings”

To practice basic questions and answers on all areas of Electrical Machines

1. Concentrated winding differ from distributed winding with the concern of _________
A. identical magnetic axis
B. two magnetic axis
C. no magnetic axis
D. physical spacing
Answer: A

Clarification: Concentrated winding have all turns on one magnetic axis.

2. DC machines have ________ windings and synchronous machines use ______ windings.
A. closed,open
B. open, closed
C. open, open
D. closed, closed
Answer: A
Clarification: All the commutator machines use closed winding as it has nothing to deal with reactance. In ac machines, the winding can be convertedto star to delta and vice versa.

3. We can place closed windings in _________
A. ac commutator machine
B. stepper motor
C. ac machine
D. dc machine
Answer: A
Clarification: Closed windings are placed only in commutator as it does not need any reconnections later.

Also Read:  100 Top Most Power Plant Engineering Multiple Choice Questions and Answers (PDF)

4. Which of the following machines can be used to place open slot winding?
A. ac machine
B. ac commutator machine, ac machine
C. dc machines
D. all of the mentioned
Answer: A
Clarification: Only ac machines are used for open type of winding inside the machine.

5. The simplex lap winding has the range of winding pitch of _________
A. (-2,2)
B. (-1,1)
C. more than 2
D. less than 1
Answer: A
Clarification: For a progressive winding, forward pitch – backward pitch = winding pitch
yb = coil sides/P +or-1 (m)
Here m is such that to make yb an odd integer.

6. The commutator pitch for a simplex lap winding is equal to _________
A. 1 and -1
B. 1
C. -1
D. 2 to -2
Answer: A
Clarification: It is either 1 or -1.

7. A 200V dc machine has 4 poles and 40 coils, having simplex lap winding. The number of commutator segments which required in the given machine will be?
A. 40
B. 20
C. 80
D. 26
Answer: A
Clarification: It is a simplex winding and so one segment of commutator will be needed for each coil.

Also Read:  TOP 120+ Single Phase Induction Motors MCQ Download Free[PDF]

8. Commutator segments in a DC shunt machine is equal to the number of _________
A. coil sides
B. turns
C. coils
D. slots
Answer: A
Clarification: Commutator segments are placed as per the coil sides in the machine.

9. We can employ dummy coils in a DC machine to _________
A. compensate reactance voltage
B. reduce armature reaction
C. provide mechanical balance to the armature
D. improve the waveforms generated inside the commutator
Answer: A
Clarification: Dummy coils are placed inside so that to provide mechanical support to dc machine and they do not take part in the emf development.

10. In AC machines we should prefer double layer winding over single layer windings because _________
A. it requires identical coils
B. it is economical to use
C. it offers lower leakage reactance
D. all of the mentioned
Answer: A
Clarification: Double layer winding enables more usage of the space and lesser air gaps so the leakage flux also reduces and efficiency improves.

11. For an electrical machine with C number of coils and P poles, the distance between the coils connected by an equalizer ring is?
A. C/P
B. C/2
C. 2C/P
D. C/2P
Answer: C
Clarification: Backward pitch for an equalizer ring = number of coils/pole pairs = C/P/2 = 2C/P.

12. With a P-pole DC machine with armature current Ia, the current per brush arm for a lap connected windings is?
A. Ia/P
B. Ia/2P
C. 2Ia/P
D. Ia/4P
Answer: C
Clarification: Current per brush (lap winding) = total armature current/Number of pole pairs.

13. For a given dc machine it is advised to use the dummy windings for a stable operation. But if it has be replaced as it unused component in the machine, then we must _________
A. S/P/2 should not be an integer
B. S/P/2 should be integer
C. S/P should be integer
D. S/P should not be an integer
Answer: A
Clarification: If slots per pole pair is not integer than all the winding will be completed without adding any dummy coil.

14. While doing regular checks on the dc machine with the lap connected winding, it is reported to have ammeter fluctuations, this can be due to _________
A. different air gaps under poles
B. variable reluctances in the core
C. irregular design deformations
D. all of the mentioned
Answer: D
Clarification: In a lap winding configuration, if the machine as air gap variations due to the design aspects, it will give circulating current in the windings.

15. A 6-pole lap wound DC generator has a developed power of P watts and brush voltage of E volts. Three adjacent brushes of the machine had been found worn out and got open circuited. If the machine is operated with the remaining brushes, voltage and power that could be obtained from the machine are _________
A. E, P
B. E, 2P/3
C. E/P, 2P/3
D. E, P/3
Answer: A
Clarification: Taking Kirchoff’s law into study here, the voltage across the winding will remain same.
But the current will reduce in the overall winding as the resistance has increased, so power will decrease by 1/3.

16. Consider a dc machine having its armature wound in lap fashion having 12 coils and each resistance 0.1 ohms. If it is measured resistance between two adjacent commutator segments, the result will be _________
A. 0.092 ohms
B. 1.1 ohms
C. 1.8 ohms
D. 0.92 ohms
Answer: A
Clarification: There are 11 resistance which are in parallel to one resistance. So taking the equivalent resistance of 11 series connected resistance and the one single resistance of the commutator segment.
R(eq) = 0.1||1.1 = 0.0917.

100+ Saudi Aramco Interview Questions & Answers Applus+ Velosi in Saudi Arabia is the first in line for Aramco CBT Aramco :: Pearson VUE Aramco CBT Exam Centers List in Tamilnadu Aramco Guideline aramco interview process aramco interview workshop aramco offer after interview how long Aramco QC Questions for all QC Engineers | CBT Test cbt aramco standard qc interview exam ebooks CBT Exam Centers List in India CIVIL Civil Engineer Civil Engineering Questions and Answer e-BOOKS Electrical Questions Engineering Formula How do I become an Aramco certified inspector how to prepare for saudi aramco interview How would I check my Pearson VUE results instrumentation Questions answers Interview Questions & Answer Mechanical Pearson VUE Authorised Test Centre in Kochi Prepare for Saudi Aramco Assessment Tests and Interview SAUDI ARAMCO saudi aramco cbt exam questions and answers saudi aramco electrical qc interview questions saudi aramco hirevue interview Saudi Aramco HireVue interview questions saudi aramco hiring process timeline saudi aramco HVAC interview questions and answers saudi aramco INSTRUMENTATION interview questions and answers Saudi Aramco Interview Questions & Answers 2023 saudi aramco interview questions and answers pdf saudi aramco interview questions for painting inspector saudi aramco job interview ppt Saudi Aramco Job Interview Questions and Answers saudi aramco Plumbing interview questions and answers saudi aramco qc supervisor interview questions saudi aramco safety interview questions and answers saudi aramco salary saudi aramco Welding interview questions and answers Welding Engineering Where to take CBT exam in Saudi Arabia

Leave a Reply