Saturday, September 24, 2022
HomeQ & AElectrical QuestionsPart-4 QC Notes Electrical Inspector :: ARAMCO CBT

Part-4 QC Notes Electrical Inspector :: ARAMCO CBT

 QC Notes Electrical Inspector Part-4

Q121.

ARTICLE 695

Answer :

FIRE PUMPS

Q122.

Cable Tray, welding Cables gap between caution Sign distance?

Answer :

Q123.

GFCI installation kitchen, bathroom?

Answer :

Q124.

Solid grounded above 1KV, Impedance, grounding below 1KV

Answer :

System ground, Equipment ground

Q125.

Branch Circuit feeder

Answer :

out going power

Q126.

Switch gear to Switch board

Answer :

0

Q127.

Substation Illumination manned work at 760mm height

Answer :

100 lux, 200 lux

Q128.

RGS conduit support

Answer :

400 OR 450

Q129.

High voltage rating

Answer :

13.8kv & Above / None of above

Q130.

Fixture wire must not be used & bending

Answer :

        Twisted / Overheating

Q131.

Conduit  cable keliye or conductor us ka decimal 0.5 above aaya

Answer :

Q132.

When calculating the maximum number of conductors Or cables permitted in a conduit or tubing all of the Same size (total cross-sectional area including insulation), The next higher whole number shall be used to
Determine the maximum number of conductors permitted When the calculation results in a decimal greater Than or equal to 0.8. When calculating the size for Conduit or tubing permitted for a single conductor, one
Conductor shall be permitted when the calculation Results in a decimal greater than or equal to 0.8.

Answer :

True/ false

Q133.

What should be the ambient temperature and class of protection for outdoor installed cabinet?

Answer :

40 or 60 or 75

Q134.

Ampere rating for selection fuse or CB as per NEC article

Answer :

240

Q135.

Max branch circuit in panel board

Answer :

42

Q136.

Enclosures installed in outdoor areas

Answer :

IEC 60529, NEMA type 4

Q137.

Electrical fixture cover 1 screw sufficient

Answer :

Q138.

Electrical fixture cover should be fixed with 1 screw it is sufficient?

Answer :

Secured firmly

Q139.

Receptacles Mounted on Covers. Receptacles mounted to And supported by a cover shall be held rigidly against the cover By more than one screw or shall be a device assembly or box
Cover listed and identified for securing by a single screw.

Answer :

more than 1

Q140.

In heating area ceiling distance near the cable tray 100mm?

Answer :

True / false

Q141.

What is the minimum clearance between 2 cable trays in Substation?

Answer :

200 vertical/300 horizontal

Q142.

What is the bending radius of Non Metallic cable?

Answer :

odx8

Q143.

Building shall not be allowed to be occupied fully or some portion of it if constructed in violation of this code

Answer :

Q144.

Building shall not be allowed to be occupied fully or some portion of it if constructed in violation of this code

Answer :

New/Old/Partially

Q145.

Min buried depth of Ground Conductor

Answer :

460mm

Q146.

Spring pressure twist on type connector

Answer :

wire  connector accessories

Q147.

Min size of equipment ground cable from one rod to another rod

Answer :

70mm

Q148.

When normal power get fail than power get from normal power to emergency power through which switch

Answer :

Emergency transformer switch

Q149.

In conduit sealing where used

Answer :

Hazardous Area

Q150.

EMT can be used

Answer :

Indoor non hazardous area

Q151.

Sacrificial anode  

Answer :

Magnesium

Q152.

Branch circuit conductor overload capacity

Answer :

1.25

Q153.

Overhead line pipe crossing

Answer :

SAES- B-064

Q154.

How to do the Solo run test?

Answer :

Integrity, voltage, current, all above

Q155.

Switch rack rated current

Answer :

600A

Q156.

Definition one or more articles or chapter is in NEC 100

Answer :

panel board and switch board

Q157.

A unit of an electrical system that carries on control electrical energy

Answer :

DEVICE

Q158.

The cable of housing of apparatus

Answer :

Enclosure

Q159.

What kind of oil used in power transformer

Answer :

Mineral insulating oil

Q160.

Electrically connected to ON is a source of voltage

Answer :

Energized

Q161.

An overcurrent protective divice with circuit – opening fusible path that is heated and severed by the passage of overcurrent through it

Answer :

Fuse

Q162.

What is the HP rating of motor watts on 230/460 v

Answer :

10 HP , 20 HP , 30HP , 40HP

Q163.

Where  condition than sign as Caution – High voltage it should be placed

Answer :

Permanently,  Clear , Legibly

Q164.

The________ System for the cops loads shall be separate from the building management  s/m . No single point failure shall be able to disable the                         s/m .

Answer :

Emergency  ,

Q165.

Where a tightening torque is indicated as a numeric value on equipment or in installation instruction provided by manufactures a ____________ tool shall be used

Answer :

Calibrated torque Wrench

Q166.

 Max conduit fill percentage

Answer :

0.53

Q167.

What is Article 314

Answer :

Outlet Device Pull and junction Boxes Conduit Bodies

Q168.

Which kind of receptacle used in outdoor pool pump

Answer :

Weather proof cover

Q169.

What is the material of drain and breather

Answer :

Type 316 series stainless steel breather and drain fitting

Q170.

– Only secondary selective switchgear shall be used to

Answer :

Feed critical load

Q171.

Percentage fill of conduit for more then 2 cables

Answer :

0.4

Q172.

Where splice plates to be installed in cable tray

Answer :

between support and Quarter point in cable tray

Q173.

Which kind of conduit shall be used in swimming pool

Answer :

Red brass RMC

Q174.

What is task lighting

Answer :

Task lighting is directed to specific surface
or area provide illumination for visual and or manual task

Q175.

Which bonding box shall be use if non Aramco pipeline

Answer :

Resistor 

Q176.

Can we filled cable tray 75% 150mm width

Answer :

    True / False        as per NEC 392.22

Also Read :

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Categories